Acasă > Radioamatorism > De la Codul Morse de la Suceava la Alfabetul Morse de la Braşov

De la Codul Morse de la Suceava la Alfabetul Morse de la Braşov

Codul Morse sau alfabetul Morse este o metodă de transmitere a informației folosind secvențe standardizate de semne sau pulsații scurte și lungi – cunoscute în mod comun ca “puncte” şi “linii” – pentru litere, cifre și caracterele speciale specifice oricărui mesaj.

Creat inițial de către Samuel Morse pe la mijlocul anilor 1830 pentru a fi folosit la transmiterea informației cu ajutorul telegrafului electric, al cărui inventator a fost, alfabetul Morse a fost folosit pe scară largă începând cu perioada timpurie a comunicațiilor radio (anii 1890).

În ultimul timp, există un număr tot mai mare de dovezi care indică faptul că adevăratul inventator al alfabetului Morse, cel puțin în varianta sa de început, a fost asistentul lui Morse, Alfred Vail.

Acesta a murit sărac şi aproape uitat. Vail a avut, de asemenea, și contribuții importante la realizarea tehnologică a primului telegraf și a variantelor sale ulterioare. Morse şi urmaşii săi au susţinut şi continuă să susţină contrariul. Citește în continuare despre Codul Morse pe Wikipedia.ro …

Welcome to my technical ramblings blog. My name is Adrian Scripcă, also known as benishor in online communities. I am located in România and my interests lay in demoscene, programming, game development, web development, electronics and ham radio.

Cu radioamatorismul a început prin anii 1994 – 1995 la Clubul copiilor din orașul Suceava – YO8KGB, unde i-a fost profesor tot un radioamator, YO8BDV. I-a plăcut telegrafia, a ajuns pe la diferite competiții, a fost școlit puțin și de către un alt radioamator, respectiv YO8SS. Ulterior devenind radioamator autorizat de categoria a-III-a în anul 1996, după care a susținut examen pentru categoria a-II-a.

În 1998 părintii lui și-au schimbat domiciliul în orașul Sfântu Gheorghe ajungând astfel îndistrictul 6 (YO6) fiind nevoit să-i urmeze și astfel a cam pierdut legătura cu radioamatorismul.

După ce a terminat liceul a început să lucreze ca programator self-thaught, jucându-se în timpul lui liber cu programare 3D și foarte curând cu sinteza audio.

Lucrează de 5 ani ca programator, orientat pe aplicații web și baze de date și fiind (asta se întâmpla în anul 2004) student anul I la informatică.

Cum nu a prea putut scăpa de boala telegrafiei, Adrian s-a hotărât să-şi construiască un “trainer” (Acid Morse Trainer v.1.0.3) pentru uz personal care să sune decent și să aibă niște parametritweakable și să funcţioneze mai pe majoritatea versiunilor de Windows.

Programul la acea vreme nu era nici pe departe într-o versiune finală, Adrian având multe modificări în plan cât și alte feature-uri de adăugat pentru care aştepta un singur lucru: timpul liber.

Pasionat foarte mult de “QRP“, la vremea respectivă Adrian strângea bani pentru un “rig” şi spera să ajungă să-și achiziționeze un “K1 de la Elecraft” împreună cu o antenă portabila “MP-1“. “Mi-e dor de bandă.” … spunea Adrian la vremea aceea, … nu știu în ce măsură a mai continuat Adrianproiectul sau proiectele de atunci, dar ulterior am înțeles că a ajuns în oraşul Braşov şi pot să spun că programul lui de CW (telegrafie) funcţionează foarte bine şi în prezent.

Programul de telegrafie (CW) al lui Adrian îl puteți descărca și folosi FREE de aici, cu condiția să-i trimiteți un e-mail lui Adrian, poate aşa mai vine cu ceva noutăţi din domeniul YOsau altele, … să sperăm ! :)

Postat de nick YO5QAP la 2005-07-02 19:10:32 (ora Romaniei) de la adresa 80.97.231.6
felicitari. De mult am asteptat un program care sa ruleze in Windows. Este extraordinar,poate mai iti faci timp si mai lucrezi la el eu acuma l-am descarcat si merge frumos. O sa-l folosesc la copii de la Club YO5KUP pentru telegrafie. Eu personal nu am fost un inpatimit al telegrafiei dar poate o sa-l invat acuma,mult spor la treba. 73 !

Un articol mai vechi apărut la 01 iulie 2004 şi preluat de mine de pe site-ul Radioamator.ro, autor:Scripcă Adrian Vasile – YO8SSW. Felicitări Adrian şi să auzim NUMAI de bine.

Categories: Radioamatorism Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.