Cum îți afectează stresul sănătatea

Daca medicii ne sfatuiesc sa facem sport in fiecare zi, acest lucru nu e degeaba. Sportul sau miscarea fizica sunt cele care pot elibera endorfinele, aceste faimoase molecule ale fericirii care alunga stresul. Ori, stresul este cunoscut inamic deoarece poate declansa anumite maladii sau poate provoca stari rele de sanatate.

Care sunt deci efectele grave ale stresului asupra sanatatii?

Stresul poate diminua speranta de viata cu pana la 33 de ani. Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Stanford si Harvad pe americani, a ajuns la concluzia ca stresul poate diminua speranta noastra de viata cu pana la 33 de ani.

Stresul poate favoriza maladiile cardiovasculare. S-a demonstrat de asemenea o legatura de cauzalitate intre stresul de la locul de munca si aparitia maladiilor cardiovasculare. S-a remarcat faptul ca stresul poate duce la un consum excesiv de alcool de tabac si duce la proaste obiceiuri alimentare. Mai ales la o supralimentare sau la o lipsa a activitatii fizice.

Ori, toti acesti factori duc la aparitia bolilor cardiovasculare, mai ales insuficienta cardiaca.

Stresul poate sa slabeasca sistemul imunitar. Stresul poate sa slabeasca sistemul imunitar mai ales datorita factorilor legati de stres, precum consumul de tabac, de medicamente, un regim alimentar dezechilibrat sau lipsa unei activitati fizice.

Stresul poate perturba digestia. Unele persoane au o digestie mai dificila sau mai sensibila decat alte persoane mai ales in perioadele de stres. Aparatul lor digestiv poate sa produca o dereglare mai mult sau mai putin localizata si temporara.

Stresul poate provoca mai multe simptome precum:

  • un reflux gastro-esofagian
  • o criza de ficat
  • arsuri la stomac
  • o colita spasmodica
  • insuficienta biliara

Ulcerul la stomac este cel mai adesea asociat cu stresul. In general, starea de stres poate sa fie asociata si cu uscaciune in gura, balonari si chiar gastrita.

La femei insa, stresul poate cauza si anumite probleme ginecologice. O intarziere a menstruatiei sau chiar o dereglare a acesteia se pot manifesta si ele din cauza stresului. Dar, poate sta si la baza unei forme de infertilitate in sanul cuplului.

Stresul ne poate afecta de asemenea si la nivel psihologic, ducand mai ales la schimbari in structura cerebrala. Atunci cand este cronic, stresul poate sa duca la depresie. Iar atunci cand nivelul de stres este foarte intens, apar si tendinte de sinucidere.

Iar toti cei care sufera de herpes, eczeme sau psoriazis vor confirma ca episoadele sunt mai intense atunci cand sunt mai stresati. Aceste patologii sunt in legatura directa cu starile de anxietate.

Deci stresul nu ramane fara consecinte asupra sanatatii noastre. Atunci cand organismul nostru este supus unei perioade mai indelungate de anxietate aceasta se poate manifesta deci in foarte multe modalitati.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *