Antibiotice – concepții greșite și reguli de administrare

Experimentele lui Alexander Fleming în studiul coloniilor stafilococice au prezentat antibiotice omenirii, iar penicilina a fost primul antibiotic. Descoperirea unei substanțe capabile să distrugă bacteriile a fost o adevărată descoperire în chirurgie, în timpul celui de-al doilea război mondial. O gamă largă de antibiotice utilizate în societatea modernă ar putea da naștere la diverse mituri despre medicamentele antimicrobiene. Să ne uităm la unele dintre concepțiile greșite despre antibiotice.

Antibioticele și rezistența

De multe ori poate sa apara rezistența diferitelor microorganisme la acțiunea antimicrobienilor. Pericolul acestui fenomen constă în următorii factori:

  • bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă un obstacol major în tratamentul bolilor infecțioase, care se manifestă prin eșecul tratamentului;
  • organismele rezistente la antibiotice provoacă cele mai severe forme de progresie a bolii, o perioadă lungă de spitalizare și cresc riscul de deces.

O importanță deosebită pentru medicamentele antimicrobiene este prescripția competentă și utilizarea antibioticelor strict în conformitate cu schema unui medic. Nu este permisă prescrierea și administrarea independentă a antibioticelor, inclusiv pe baza sfaturilor altora. Antibioticele trebuie utilizate rațional, adică în dozele potrivite, pentru o perioadă strict definită și sub supravegherea medicului curant. În acest fel, efectul maxim în terapie pentru o anumită boală va fi atins, iar riscurile de rezistență antimicrobiană vor fi reduse la minimum.

Statisticile arată că, în mai mult de jumătate din cazurile de medicamente nejustificate, antibioticele conduc. Pacienții isi administreaza în mod independent antimicrobieni pentru ei înșiși sau pentru familiile lor, fără a se gândi la valabilitatea, dozele, durata administrării, toxicitatea și alți factori, inclusiv contraindicațiile la medicamente. Cel mai adesea, starea pacientului nu necesită utilizarea acestui grup de medicamente, și anume: infecții virale, tuse, tulburări intestinale, medicamente antiinflamatorii și antipiretice pentru dureri în gât și stomac.

Când se prescriu medicamentele antimicrobiene de către medicul curant, este necesar să se respecte cu strictețe regimul de tratament recomandat, și anume: respectarea dozei prescrise de medicament, durata utilizării antibioticelor.

Antibioticele și disbioza

Se crede în rândul pacienților că administrarea de antibiotice cauzează tulburări ale sistemului digestiv, inclusiv tulburări intestinale, care se manifestă ca efecte secundare prin: diaree, greață sau vărsături, această afecțiune se numește disbioză. Cât de mare este efectul medicamentelor antimicrobiene asupra florei intestinale și este necesar un tratament suplimentar pentru efectele secundare?

În unele cazuri, când se administrează antibiotice, se observă într-adevăr probleme în funcționarea normală a florei intestinale sau a cavității bucale. Tulburările microflorei tractului gastrointestinal sunt împărțite în tulburări primare și tranzitorii. Tulburările primare sunt cauzate de administrarea directă a medicamentului. Tulburările tranzitorii sunt cauzate de schimbări normale, nefavorabile în contextul unei imunități reduse, mai ales după bolile infecțioase din trecut. În cele mai multe cazuri, antibioticele nu provoacă modificări în compoziția calitativă și cantitativă a microflorei organismului uman, ele nu apar în studiul imaginii clinice și nu necesită medicație suplimentară și corectarea acestei afecțiuni.

În cazul patologiilor naturale ale microflorei, se recomandă o dietă normală: reducerea cantității de alimente prăjite și sărate și introducerea produselor lactate fermentate, cum ar fi kefirul, iaurturile care conțin culturi utile de microorganisme pentru a se stabiliza compoziția generală a florei.

Pot să administrez antibiotice pentru prevenție?

Alegerea medicamentului trebuie să fie exactă și determinată de imaginea clinică completă a bolii. Este posibil să luati antibiotice pentru infecții virale (gripă, tulburări gastrointestinale)? Nu, cu agenți patogeni virali, acest tip de medicamente este absolut inutil. Indispensabilitatea antibioticelor și efectul maxim al utilizării se manifestă numai în infecțiile cauzate de bacterii (in pneumonie, sinuzită și multe alte boli grave).

Una dintre concepțiile comune greșite cu privire la domeniul antibioticelor este prevenirea complicațiilor după bolile trecute. Aceasta este o opinie eronată: medicamentele antibacteriene nu pot suporta diverse tipuri de complicații, inclusiv scăderea naturală a imunității unei boli. După tratamentul infecțiilor virale, administrarea de antibiotice are sens numai atunci când apare o infecție secundară, simptomele fiind febră mare (revenirea după un curs de tratament), dispnee, tuse severă sau durere în gât, urech, etc.

Atunci când luați antibiotice în conformitate cu un regim prescris de un medic, există adesea întrebări cu privire la modul în care să se aplice corect medicamentul prescris. Să analizăm cele mai frecvente greșeli care pot reduce eficacitatea medicamentelor.

Pentru a obține o eficiență maximă, trebuie să respectați următoarele reguli:

  • Cursul prescris trebuie să fie complet facut, fără a reduce doza de medicament, durata administrării, timpul și frecvența, de asemenea, este necesar să se precizeze momentul de administrare a medicamentului: înainte de a mânca sau după;
  • Pot să iau antibiotice împreună cu alte băuturi? Nu este recomandat să se amestece medicamentele antimicrobiene (cu băuturi) cu lapte, suc, compot. Acest lucru poate interfera cu procesul de absorbție a medicamentului în intestin.

O condiție importantă pentru un curs de antibiotice este dieta, care ajuta tractul gastro-intestinal să facă față schimbării naturale a microflorei în contextul unei imunități reduse. Pot să iau antibiotice cu probiotice? Nu merită, medicamentele cu un conținut ridicat de lactobacili vor fi utile numai după terminarea cursului tratamentului cu medicamente antimicrobiene.

Lasă Un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicată iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.