Barcelona, minunile lui Gaudi

Daca ar fi sa asociem opera lui Antoni Gaudi cu un singur oras acela ar fi Barcelona fara indoiala. Orasul adaposteste numai putin de 14 capodopere semnate de acest arhitect de geniu, emblematice pentru capitala catalana. Monumentele alese pentru a le prezenta in acest articol sunt toate inscrise in Patrimoniul mondial Unesco, facand din Barcelona o veritabila referinta in materie de arhitectura.

Casa Vicens. Interiorul acestei case nu se poate vizita de turisti insa fatada sa somptuoasa merita cu prisosinta sa fie admirata. In plus, este vorba de prima opera arhitecturala a lui Gaudi. Influentat de stilul Art Nouveau (de unde obsesia lui Gaudi pentru motivele organice) arhitectul isi exprima aici stilul caracteristic in totalitate, monumental, aproape baroc, poetic si natural totodata.

Palatul Guell a fost construit intre anii 1886-1888. Interiorul, la fel de surprinzator ca exteriorul, se prezinta drept un palat magnific, cu arhitectura superba, coloane imense si o cupola magnifica.

Parcul Guell reprezinta o tentativa de creatie urbana in mijlocul naturii, asemenea parcurilor engelezesti (denumirea sa initiala a fost Park Guell). Aici, Guell a eliminat liniile drepte insa nu a putut duce proiectul la bun sfarsit din cauza costurilor neprevazute. In 1906, Francesc Berenguer, un amic de-al lui Gaudi a construit ceea ce se cunoaste azi sub numele de Casa Museu Gaudi, o casa-muzeu care adaposteste o multime de obiecte ce i-au apartinut arhitectului.

Casa Milla. Construita intre anii 1906-1912, avand drept scop acela de a-i servi drept locuinta personala, Casa Milla este azi o referinta in materie de arhitectura. Și-a primit numele de la culorile acoperisului sau care isi schimba aspectul in functie de lumina.

Sagrada Familia, simbolul Barcelonei. Sagrada Familia este principala atractie a orasului Bacelona. Lucrarile la catedrala nu au fost inca finalizate ceea ce ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea o multime de lucruri noi. Simbol al orasului, catedrala reprezinta ultila lucrare a lui Gaudi.

Lasă Un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicată iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.