Ce Trebuie Să Știi Despre Pașaportul Bebelușului

Atunci cand calatoresti cu cel mic, trebuie sa stii cateva lucruri cand vine vorba de pasaportul celui mic. Daca planuiesti o vacanta in afara tarii, intr-o tara care nu se afla in Uniunea Europeana, trebuie sa-i faci pasaport si celui mic.

De ceva vreme, copiii au si ei pasaportul propriu, nemaifiind disponibila optiunea de adaugare a lor pe pasaportul parintilor. Este destul de simplu sa faci pasaport celui mic, iar aceasta operatiune nu va dura mai mult de 15 minute. Va trebui sa platesti la CEC doua taxe, 244 de lei pentru pasaport si 22 de lei pentru eliberarea lui, deci suma totala va fi de 266 de lei.

Acest pasaport este putin mai ieftin decat cel destinat persoanelor mai mari de 12 ani. Aceste persoane trebuie sa plateasca 302 lei pentru un pasaport. Imediat ce ai achitat suma ceruta, va trebui sa prezinti certificatul de nastere al copilului in original.

Pentru a depune actele trebuie sa mergi la unul dintre cele doua birouri. In cazul in care parintii nu pot fi prezenti, va trebui ca reprezentantul legal sa-i tina locul. Atunci cand vei depune actele, poti opta pentru ridicarea documentului de la un alt sediu, sau sa-ti fie livrat prin curier.

 Pana la vartsa de 12 ani, copiii nu sunt amprentati, de aceea va trebui sa cunosti si acest lucru. Pentru copiii sub 12 ani, pasaportul este valabil pentru 3 ani. Procesul este destul de simplu si va consta in platirea a doua taxe la CEC, iar apoi sa mergi la un birou pentru eliberarea pasapoartelor.

 Fotografiatul bebelusului se va face foarte rapid. Va trebui sa-l tii pe bebe in brate, iar intre tine si el se va pune o hartie alba. Celalalt parinte va trebui sa-i atraga atentia, astfel incat copilul sa se uite la obiectiv, iar poza va fi gata imediat.