Cetatea Sarmizegetusa Regia

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia este cea care iesa in evidenta cel mai mult la noi in tara, in special datorita pozitiei pe care o are in munti, cat si prin aerul misterios ce il emana. Aceasta cetate a fost construita in secolul 1 inainte de Hristos, fortele dacice reusind sa combine cu o foarte mare maiestrie arhitectura militara si religioasa cu cea a Europei de la sfarsitul epocii de fier.

Ruinele acestei cetati prezinta o imagine dramatica ale acestei civilizatii inovatoare, dar si viguroase a dacilor. Hotii de artefacte au sapat pentru monede si obiecte de valoare, cu toate acestea situatia a evoluat in bine in ultima perioada.

Accesul la cetate se face mult mai usor acum, drumul fiind asfaltat. Ultimul kilometru pana la aceasta se parcurge pietonal. Sarmizegetusa Regia este compusa din trei zone distincte, respectiv asezarea civila de la baza dealului, fortificatia militara din zona cea mai inalta si zona sacra.

Dacii se ocupau cu prelucrarea minereului de fier, aici fiind considerat a fi unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a metalului din Europa temperata. Se stie ca dacii bateau moneda romana, facand parte din sistemul comercial contemporan. Din acest motiv, in acest loc s-au gasit numeroase monede.

 Tot aici s-a gasit si ceramica mai evoluata decat in alte centre dacice. Aceasta avea ornamente cu figuri geometrice, dar si vegetale. Pentru a ajunge la Zona Sacra trebuie sa urmati un drum pavat. De aici se putea ajunge la cele doua temple: cel mare de andezit si templul mare circular.

In timpul evenimentelor religioase majore, pe aici se poate cobori de la cetate spre temple in timpul evenimentelor religioase majore. Un alt loc care iese in evidenta este Atelierul de Andezit. Acesta era un disc cu 10 raze pornite din centru, folosit poentru sacrificii. Lichidele se scurgeau pintr-o gaura, apoi fiind eliminate in santul colector.

 

Lasă Un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicată iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.