Companiile ar trebui să investească mai mult în angajați

In Romania, la momentul actual Piata Munci se confrunta cu o criza asa cum nu a mai fost de mult timp, aceea a lipsei de personal. Populatia emigreaza, in principiu specialistii si tinerii care pleaca peste hotare pentru a isi face un viitor mai bun, iar la noi, in Romania raman doar cei care nu au avut oportunitatea de a pleca sau cei care chiar isi doresc o schimbare, insa cei din urma sunt foarte putini, din pacate.

Piata Muncii are nevoie de specialisti in foarte multe domenii, iar industria si agricultura, sunt unele din ramurile care duc lipsa acuta de personal. De asemenea, si marile corporatii au probleme din punctul acesta de vedere, insa foarte putini isi si instruiesc cum ar trebui personalul.

Foarte putine companii ofera internshipuri platite pentru studenti sau absolventi, pregatindu-i astfel pentru cariera care urmeaza sa inceapa cat de curand. Companiile insa se lauda ca ofera perioada de training platita, insa acea perioada este de maxim o luna (in cazurile fericite), iar atunci cei noi sunt trecuti prin toate metodele de lucru care se practica in respectiva companie. Timp foarte putin pentru ca tinerii sa isi insuseasca abilitatile necesare pentru a se putea descurca bine la locul de munca.

Din aceasta cauza, atunci cand personalul da de greu si nu este sustinut din spate, moral si psihic, cu siguranta acestia vor ceda iar la un moment dat, imprevizibil chiar, isi vor da demisia.

Totodata, pe langa training-ul care trebuie oferit ca la carte inainte de angajare, companiile ar trebui sa investeasca continuu in angajati, nu doar la inceput iar mai apoi sa culeaga rodul muncii lor. Acestia trebuie perfectionati continuu, trimisi la tot felul de cursuri si specializari in domeniu, special pentru a deveni specialisti pe nisa lor de activitate. De asemenea, foarte putine companii investesc in sesiuni de coaching pentru angajati, iar aceste sesiuni nu trebuie sa fie neaparat despre viata lor profesionala sau despre job, ci si sesiuni despre viata personala. Foarte multi angajati nu pot sa faca diferenta dintre viata personala si cea profesionala, iar de multe ori o amesteca, ceea ce nu ar trebui. De aceea, astfel de sesiuni de coaching ar ajuta la pastrarea unui echilibru intre profesionalismul la locul de munca si viata personala.