Conacul Golești

Conacul Golesti are cateva atractii pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand doresti sa ajungi intr-un loc cat mai unic. Daca vei avea drum pana in Pitesti, atunci ar trebui sa te opresti si la acest conac.

Aici se afla Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti. Avand aproximativ 14 hectare, aici se intalnesc numeroase povesti nebanuite, fiind singurul ansamblu laic fortificat de la sud de Carpati. Conacul a fost construit in anul 1640, fiind singura constructie laica fortificata din tara.

 Familia Golestilor are o istorie de 500 de ani, multi avand functii importante de-a lungul timpului. Ei au venit cu idei iluministe, implicandu-se in revolutiile tarii. Ei au fost cei care au reformat invatamantul in Tara Romaneasca.

 Una dintre principalele atractii o reprezinta Scoala sloboda obsetasca. Aceasta scoala a fost infiintata de marele carturar Dinicu. Acesta a luat decizia de a infiinta aceasta scoala in urma calatoriilor sale prin Europa. Aceasta a fost prima scoala moderna cu predare in limba romana ce a functionat timp de 4 ani, pana la moartea lui Dinicu.

Langa scoala se afla foisorul lui Tudor Vladimirescu. Acesta a fost folosit pentru supravegherea imprejurimilor. Aici a trait chiar Tudor Vladimirescu. Demna de remarcat este prezenta influentei orientale prin prezenta bailor turcesti in complex. Aceasta este considerata a fi singura baie turceasca din tara, pastrata aproape integral.

Conacul este piesa centrala din complex. Acesta a fost construit din caramida in partea de jos. In acest conac a locuit o vreme si Carol l atunci cand a venit in Romania. Pe biroul sa a fost semnat prima data un act pe un teritoriu romanesc. Arhitectura brancoveneasca este data de beciurile uriase, zidurile groase, precum si etajul din paianta, dar si eleganta conacului.

 

Lasă Un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicată iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.