Fii atent la format atunci când redactezi un eseu motivațional

De cativa ani, dupa ce la multe facultati s-a scos admiterea pe baza de examen a aparut o noua metoda de diferentiere a canditatilor pentru ocuparea locurilor scoase la bataie de catre universitati. Este vorba despre scrisoarea motivationala, care chiar daca aparent pare usor de facut, in realitate este nevoie de ceva resurse pentru a putea sa o faci ca la carte.

In primul rand, inainte de a te apuca trebuie sa te gandesti ca intr-un interval relativ mic (maxim o saptamana) cei care se ocupa de corectarea acestor esee motivationale au pe mana scrieri care trec de ordinul sutelor. Ce vreau sa spun mai exact? Sunt facultati unde se inscriu peste 4000 de candidati, deci peste 4000 de scrisori motivationale. Facand un mic calcul, cu siguranta acei profesori care se ocupa de corectare nu prea vor avea timp fizic sa verifice fiecare eseu in parte si sa il analizeze asa cum trebuie.

Asa ca, atunci cand te apuci de scris, inainte de a pune accent pe calitate, trebuie sa pui pe formatul eseului. Fiecare facultate isi impune un anumit format al eseului, deci, fii atent la ce ti se cere. Daca se precizeaza ca ai nevoie de un alineat de 20.987 mm, atunci sa faci bine ca alineatul tau sa fie de 20.987 mm.

In rest fii fara grija, daca respecti formatul ai foarte mici sanse sa ti se respinga dosarul, iar cand spun mici sunt sanse aproape de 0. In ultimii ani la 1000 de scrisori motivationale pica maxim 2 sau 3 candidati, iar probabil acestia au picat doar din pricina faptului ca nu au respectat formatul.

In concluzie, nu iti bate foarte tare capul cu acest eseu, bineinteles, mizeaza si pe calitate (nu se stie niciodata), dar nu uita de format, pana la urma el este cel mai important in momentul corectarii. De asemenea, de acest aspect trebuie sa ti cont la orice tip de examen pe care il vei da la un moment dat in aceasta viata, fie ca este vorba de sesiunea la facultate, Evaluarea Nationala, examenul de bacalaureat sau proba scrisa de la Academia de Politie.