Imaginea De Pe Bancnota De 10 Lei

In caz ca nu v-ati uitat demult cu atentie be banconota de 10 lei, atunci probabil ar trebui sa stiti ca pe aceasta bancnota se afla o casa. Aceasta casa este inspirata de la o gospodarie reala. Aceasta gospodarie este disputata de doua muzee ale satului din Romania.

Unii spun ca aceasta casa s-ar gasi la Muzeul National al Satului. Cu toate ca seamana, acest lucru nu este adevarat. Casa din Muzeul National al Satului nu este cea de pe bancnota de 10 lei. Casa din muzeul bucurestean este din Chiojdu Mic. Acesta este un sat buzoian.

banc

Gospodaria cuprinde cateva camarute, dar si unele anexe pentru pasari. Daca va veti uita pe poza din bancnota de 10 lei, atunci veti putea observa ca scarile de urcare in  pridvor sunt pe partea stanga, opuse fata de imaginea de pe bancnota de 10 lei.

 Exista foarte lume care raspandeste aceasta informatie falsa, iar ea ar trebui corectata. O alta casa asemanatoare cu cea de pe bancnota de 10 lei este casa de la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. Avand o vie in fata si situata pe un usor deal, aceasta nu este la fel de vizibila. Aceasta pare a fi sursa desenului de pe bancota de 10 lei. Aceasta este copia uneia dintre cele mai vechi case dintr-un sat valcean.

 Acest sat este situat undeva intre Ramnicu Valcea si Baile Olanesti. Casa cu pricina este considerata a fi una dintre cele mai vechi case din Vladesti, fiind ridicata de familia Vladestilor. Banca Nationala a Romaniei chiar a confirmat ca imaginea de pe bancota de 10 lei, este cea a unei case din oltenia. Ambele povesti raman insa la fel de promovate, iar multe persoane considera ca si casa de la Muzeul National al Satului ar putea fi o sursa de inspiratie pentru desenul de pe bancota de 10 lei.