Lucruri mai puțin știute despre oasele umane

Oasele sunt importante in corpul nostru, fara ele ne-am deplasa precum niste serpi si nu am putea sa ducem la bun sfarsit activitatile pe care le desfasuram noi zi de zi. De aceea este important sa avem grija de sanatatea oaselor, mai ales ca ele se degradeaza odata cu trecerea timpului.

Iata cateva lucruri surprinzatoare despre oasele noastre:

  • Oasele sunt organisme vii. 

Cu toate ca atunci cand atingem niste oase avem impresia ca atingem o piatra sau o roca, ele chiar sunt vii. De fapt, ele sunt formate din doua grupuri de celule. Un grup creeaza constant un os nou, pe cand, ce-l de-al doilea, vine din urma si distruge osul deja format. Tot acest proces poarta denumirea de remodelare osoasa, iar de aceea in tinerete oasele noastre cresc rapid, iar cu inaintarea in timp, din pacate, ele se distrug treptat.

  • Oasele sunt precum niste unitati de stocare.

Poate parea ciudat, dar oasele reprezinta o banca pentru organismul nostru. Atunci cand trecem prin niste deficite de anumite vitamine, spre exemplu, calciu, organismul nostru se va imprumuta din calciul din oase, iar mai apoi cand se va asimila suficient, acesta se va reintoarce inapoi in interiorul oaselor.

  • Alcoolul dauneaza grav sanatatii osoase

Pe langa faptul ca afecteaza pana peste limita ficatul, alcoolul poate reprezenta o problema majora si pentru oase. Cei care consuma alcool din belsug vor pierde mult din densitatea oasoasa, iar la momentul in care densitatea este foarte scazuta, se ajunge la o boala care poarta denumirea de osteopenie. Insa, alcoolismul si bauturile grele consumate regulat pot determina o alta boala, osteoporoza, aceasta fiind definita prin deficienta de calciu si subtierea severa a oaselor.

  • Obezitatea ajuta oasele

Cu toate ca pare un lucru absurd si deplasat, acesta este adevarat. Greutatea in plus ajuta sanatatea osoasa. La fel precum exercitiul continuu si antrenarea muschilor ajuta oasele pentru a deveni mai puternice, si greutatea suplimentara face acelasi lucru. Transportul kilogramelor in plus va determina ca oasele sa genereze mai multe minerale pentru a se intari si a sustine toata greutatea. Insa, trebuie sa luati in calcul un lucru, greutatea in zona burtii afecteaza oasele in mod negativ, putand duce pana la subtierea lor.