Meander (2020), un thriller Sci-Fi

Un vant de prospetime vine in salvarea cinematografiei din Hexagon. Dupa promitatorul Hostile, Mathieu Turi vrea sa dovedeasca ca acest gen de filme au un loc bine meritat in salile de cinema. Un film SF foarte bine pus in scena, unul din filmele de genul care marcheaza si se impune drept o adevarata experienta cinematografica. Angoasant, intens, insa ludic.

O tanara femeie (Gaia Weiss vazuta in Vikings pe Netflix) se trezeste intr-un labirint de tuburi presarate de capcane mortale. Pentru a nu muri, aceasta este nevoita sa avanseze in mod constant. Insa cum a ajuns aici? Si de ce? Ce semnificatie are bratara pe care o poarta? Si de unde au aparut toate acele gadgeturi futuriste?

La modul in care incepe acet film SF, imposibil sa nu ne gandim la Cube. Aceasta impresie ne lasa si trailerul filmului. Cu toate acestea, filmul lui Mathieu Turi reuseste sa scape rapid de aceasta eticheta. Meander prezinta totusi unele similitudini cu filmul Oxygen (intamplarea face ca acesta sa fie difuzat cu doua saptamani inainte de Meander de Netflix) insa doar in privinta ideii de baza (un survival claustrofob cu o blonda captiva intr-un spatiu futurist). Restul este complet diferit. In timp ce Alexandre Aja filmeaza o Melanie Laurent imobila, Mathieu Turi o urmeaza pe Gaia Weiss in miscare, obligata de imprejurari sa avanseze pentru a supravietui si sa ia decizii la fiecare incrucisare a labirintului.

Meander ne ofera o veritabila exprienta de cinema. Senzoriala, angoasanta si viscerala. La fel ca si Gaia Wess, suntem pierduti in acest labirint de cosmar. La fel ca si ea, suferim, ne putem zeci de intrebari cu privire la capcanele pe care ni le intinde viata.

Suprinzator, cu o excelenta punere in scena, Meander este impresionant si datorita interpretarii actritei Gaia Weiss care nu se menajeaza deloc, nici din punct de vedere mental, nici din punct de vedere fizic.
Meander este genul de film pe care mergem sa il vedem stiind minimul, genul de film care ne bantuie multa vreme dupa genericul de sfarsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.