Sfaturi înainte de a lua un împrumut

In primul rand trebuie sa mentionez faptul ca e important sa stii cum sa-ti administrezi banii pentru a nu ajunge in situatia de a avea nevoie de un imprumut rapid. Desi exista multe banci si IFN-uri care ofera conditii foarte avantajoase, asta nu inseamna ca e totusi asa de placut sa iei un credit. Aceasta decizie, desi te ajuta pe moment, vine la pachet cu ceva stres pana cand vei termina de achitat toate ratele.

Chiar daca esti o persoana cumpatata atunci cand vine vorba de cheltuieli si ai ceva educatie financiara, exista sansa sa apara ceva neprevazut in viata ta si sa fie nevoie sa apelezi la credite de nevoi personale pentru a iesi dintr-un impas ce necesita o suma de bani. De aceea am scris acest articol cu cateva sfaturi de care sa tii cont inainte de a lua un imprumut.

  • Nu imprumuta o suma prea mare pentru salariul tau. E foarte important ca pe toata durata unui credit sa fii capabil sa-ti platesti ratele la timp si totodata sa duci o viata decenta, fara stresul ratelor si fara sa te abtii de la mancare pentru a plati un imprumut. Ai grija ca gradul de indatorare sa nu depaseasca 50%.
  • In ce moneda iei creditul? Constant exista schimbari ale cursului valutar care ne afecteaza pe toti intr-un fel sau altul. Stim cu totii ce s-a intamplat cu francii elvetieni acum niste ani. Indiferent daca iei un credit firma sau unul personal, recomandam sa te imprumuti in aceeasi moneda in care ai salariul, astfel nu vei fi atat de afectat de schimbarile mari de curs.
  • Tipul de dobanda. Ideal ar fi sa iei un credit cu dobanda fixa, astfel nu te vei trezi cu surprize neplacute. Conditiile pentru aprobarea unui astfel de credit sunt insa mult mai stricte si nu multa lume reuseste sa le indeplineasca, de aceea majoritatea aleg dobanda variabila iar cand aceasta creste ajung in imposibilitatea de a-si mai plati ratele.
  • Perioada creditului. Creditele pe 30 ani sunt foarte populare zilele astea insa mi se par destul de riscante fiindca habar nu ai ce se va intampla cu viata si cu venturile tale peste atat de multi ani. De aceea, variantele cele mai bune in ceea ce priveste perioada sunt 3-5 ani in cazul creditelor de nevoi personale si 10-15 ani pentru cele ipotecare.

 

 

Lasă Un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicată iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.